שי תובל ז”ל – קשר נדיר בין צניעות להנהגה
שנתיים לפטירת מחולל מהפכת הגרעינים התורניים. ספר ייחודי יושק לזכרו. הרב וישלצקי: שי תובל ז”ל הוביל למהפכה בקשר בין מידות לעשייה
במלאת שנתיים לפטירתו בטרם עת של שי תובל ז”ל, מנכ”ל קרן קהילות, הקרן העומדת מאחורי תנופת הגרעינים התורניים ברחבי הארץ, יתקיים הערב באפרת שבגוש עציון אירוע מרכזי לזכרו. בין השאר יושק גם ספר ייחודי שיוצא לאור לזכרו.
בראיון ליומן ערוץ 7 מספר אחד מעורכי הספר ומהכותבים בו, הרב אלישע וישליצקי, על דמותו וייחודו של שי תובל ועל הספר שבו התבקשה שורת כותבים מכובדת לכתוב כל אחד ממנה על מידה אחת שפגשו בתובל.
כפתיח למאמרו שלו, מאמר העוסק בנושא הכבוד כותב הרב וישליצקי ‘לעילוי נשמתו הטהורה של חלוץ אמתי ענו וגיבור, אוהב העם והארץ והמדינה מתוך אהבת התורה באמת, מוסר נפשו על תקומת ישראל, כאח לי ש”י תובל זצ”ל’. בעקבות הדברים התבקש הרב וישליצקי לפרט מעט יותר על הקשר האישי שנוצר בינו לבין תובל והוא מספר:
“זה לא היה ביטוי סתמי. חשבתי והרגשתי זאת גם כשחיינו יחד ומדהים אותי כמה זה לא מוגזם לומר גם אחרי פטירתו. אחווה זה סוג של קשר אובייקטיבי, קשר שלא מתחיל מבחירה או מרצון וגם לא מסתיים אם חלילה חולקים או לא מוצאים חן אחד בעיני השני. ש”י היה אדם מיוחד ששמר על ייחודו. האחווה לא טשטשה את הייחודיות שלו. היה אדם מאוד אוהב את הזולת, את האומה, את משפחתו, אוהב את חבריו”.
“הקשר הזה היה קשר נשמות. באנו מבתי מדרש שונים, עם עמדות שונות. הוא לא ניסה לא למצוא חן ולא להתעקש סתם מהצד השני. זה היה קשר עמוק מאוד שהלך והתפתח. הייתה בשי כנות. הוא לא סבל זיופים ולא סבל קשר מגמגם עם פערים בין הגלוי לנסתר. נדהמתי מההשקעה שלו בי, מהסבלנות שלו אליי, מהסיוע והשותפות ובעיקר מהמוכנות ללכת למהלך ציבורי מתוך מידות נקיות. זה היה עולמו של שי ולכן אני מודה גם למשפחה וגם לרב טרופר על הספר שעוסק במידות”.
על תוכנו של הספר שכאמור עוסק במידותיו של אדם, אומר הרב וישליצקי: “שי חידש בנושא הזה שני מסלולים – הוא לא התבייש גם על עצמו וגם על סביבתו, לעסוק בנושא המידות ולהציף אותן ולהעלות אותן לסדר היום. החידוש השני והנדיר הוא שהוא הפנים והכניס את נושא המידות לעשייה הציבורית. כך הוא התנהל מול גרעינים, מול רשתות אחרות כך מול פוליטיקאים ומול משרדי ממשלה ועוד. כך הוא התייחס לכל מערכת הקשרים בין דתיים לחילוניים. עולם שלם של מידות בלי חצוצרות ופרסום, והוא עסק בו בשיטתיות ולכן מאוד נצרך ספר כזה, כי הוא נותן גיבוי לעיסוק בתחום הזה וגם מאפשר להציץ לעולמו של אדם שהסתיר את עצמו גם מאחרים וגם מעצמו”.
בעקבות הדברים נשאל הרב וישליצקי אם היכולת לעמוד בראש מפעל מהפכני וכלל לאומי ועם זאת לשמור על מערכת של ענווה וצניעות היא אופי של אדם או שמא מדובר בתכונה נרכשת שניתן להתחנך לאורה. הרב וישליצקי משיב: “שי זצ”ל הוא אדם שהיה דורש מעצמו. אני מסכים שיש דברים שאיתם האדם נולד, אבל שי לא הסתפק בזה. אין ספק שלהוריו, אשתו, ילדיו וקרוביו היה חלק גדול במידות האלה אבל הוא לא הסתפק בנקודת הפתיחה והוא עמל ועבד עבודה גדולה, הוא ביקש הערות ותדרוכים וביקש לשפר, ותבע את זה מאחרים, ובצדק, לא בהתנשאות או תוכחה. שילוב בין מה שאדם נולד איתם לבין הדברים שאדם קונה”.
“אני לא מתיימר להגיד לאחרים איך להתחנך לכך – אני בקושי מחנך את עצמי – אבל הייתי ממליץ ומציע לחברים במעגלים שונים שעצם המודעות לנושא, להחליט שנושא המידות הוא נושא מרכזי, נושא שצריך להשקיע ולשתלם בו, ההחלטה הזו משנה את החיים”.
עוד נשאל הרב וישליצקי אם כל אותן סוגיות של מידות שבהן עוסק הספר, כצדק, פערים חברתיים, רגישות לחלש ועוד, כל אלה כבר אינם לכאורה המותג של הציונות הדתית, ואף להיפך, אנשי הציונות הדתית מותקפים על כך שזנחו את הערכים הללו. הרב וישלצקי משיב ואומר כי הוא אינו נבהל מההתקפות בנושא זה, שכן יש באותן התקפות וביקורות צמא וציפייה ולא קיטרוג ושנאה, “נכון שהגיע הזמן, דווקא מתוך דברים טובים שנעשו בעבר, יכול להיות שצריך לשים את כל נושא כוחות הנפש, גם במישור האישי וגם המשפחתי החברתי והקהילתי יותר על סדר היום, לעסוק יותר בחינוך, פורמאלי ושאינו פורמאלי, ולעסוק בהם במישורים שונים של הציבוריות הישראלית. אצל שי הסוגיות הנפשיות לא היו במקום הקשר לכלל או ציונות או נאמנות למדינה. היה כאן אדם כללי, אידיאליסט אמיתי, ולא רק שזה לא סתר אצלו את המידות, אלא הביא אותו לשכלול המידות”.
“מה שהוא עסק בעולם המידות חיבר אותו עוד יותר לעולם הכלל. העולמות הללו היו ממש מחוברים אצלו”, אומר הרב וישליצקי וכשהוא נשאל אם גם בשעה בה מדברים יותר ויותר על הצורך של הציונות הדתית לשאת בהנהגת המדינה, האם ניתן לכרוך הנהגה שכזו באותן מידות של ענווה וצניעות. “לפני הנהגה אני שם את המילה התנהגות. זה נכון שהגיע הזמן שהציונות הדתית תשים במרכז החיים את נושא הבסיסי ביותר והוא נושא המידות. כפי שקראנו בשבת את הביטוי “נשיא אלוקים אתה בתוכנו”, קיבלו את הנהגת אברהם אבינו אנשי חטא לא בגלל דעותיו אלא בגלל מידותיו. שי היה דוגמא של יכולת להנהיג בלי לפרסם ובלי לדרוש את זה, וזה היה רק בגלל הנקיות שלו, בגלל הישרות שלו ובגלל הצניעות שלו”.
“זה לא שגרתי והציונות הדתית לגווניה יכולה לחדש חידוש עמוק ביותר, שכל הקשר שלנו לעם ולארץ אם יהיו מודגשים יותר בדגש של צניעות וענווה זה יפתח לבבות, יסיר מחיצות וימנע חששות, זה יפיג תחושות מדומות של איומים. זה בידינו. לא הייתי מסכם דברים כאלה ביומרה חיצונית של תפיסת מקום בולט לעומת אחרים, אלא להיפך, להדגיש יותר את נושא טהרת הלב, יותר להדגיש את היחס בין הנאמנות לכלל לבין החיים האישיים החברתיים והקהילתיים בצורה יותר ישרה ותורמת ויותר חותרת לטהרה”.
“אם כנים אנחנו ואם נושא המידות יהיה משמעותי יותר אני מאמין באמונה שלמה שהציונות הדתית תתפוס את מקומה הראוי מתוך ההתנהגות הזו בהנהגה של מדינת ישראל”.
על האירוע הצפוי היום באפרת מספר הרב וישליצקי כי בבית העלמין ייפגשו מוקירי זכרו והמשפחה, “יש בזה גם צד של זיכרון ולא פחות רצון לקבל חיים מתוך הדמות שלו, ומתוך כך נעבור אל בית הכנסת הרב תכליתי ללימוד, סיפורים עליו וגם רצון לגיבוש ורצון של קשת מגוונת מאוד של אנשים להמשיך את הדרך הזו, לא להיחלש ולא להישחק בה, להמשיך ולהצמיח בעזרת אלוקי ישראל באורו של שי”.